Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο ΓΓ του ΠΦΣ Δ. Καραγεωργίου εκ βαθέων

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ίσως τελευταία φορά στην συνδικαλιστική μου πορεία ζητώ την ψήφο σας. Επιμένω να εκλέγομαι ως ανεξάρτητος στον ΦΣ Θες/νίκης.

Εδώ βρίσκονται τα φτωχότερα φαρμακεία στην Ελλάδα. Ακόμα  και αυτοί που νομίζουμε ότι είναι δυνατοί απέχουν από τη σύγκριση με τα φαρμακεία εκτός Θεσσαλονίκης. Από την επιδίωξη μου να εκπροσωπώ αυτό το χώρο προκύπτει η ακραία ευαισθησία μου για αυτά που γίνονται και αυτά που έρχονται στο επάγγελμα μας.

Στα μέχρι τώρα σημειώματα μου, στα blogs, προσπάθησα να δώσω την πιο ειλικρινή και σε βάθος πληροφόρηση. Η ακριβής γνώση και οι λεπτομέρειες του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που μας επηρεάζουν ελπίζω πάντα να οδηγήσουν σε μία άλλη στρατηγική ενδυνάμωσης της επιβίωσης μας, αυτή που μπορεί να δώσει ελπίδα στην επαγγελματική μας ανεξαρτησία.

Συνεργαζόμενος με την παράταξη που προεδρεύει στον ΠΦΣ, και όντας ο γ.γραμματέας, υφίσταμαι βαριά την περιβόητη φθορά εξουσίας. Θα μπορούσα πολύ εύκολα με αφορμή την αλλαγή προέδρου ΠΦΣ να βρίσκομαι εκτός διεθνών δρώμενων σαν αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα πια στα γραφεία των υπουργών. Τα φαρμακεία όμως της Θεσσαλονίκης που επιδιώκω να εκπροσωπώ θα έχαναν μια σημαντική φωνή τους. Δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος υπουργού ούτε κυβερνητική φωνή. Έφθασα πολλές φορές να δίνω έναν μοναχικό αγώνα απέναντι στους Τροϊκανούς.



Θα συνεχίσω με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μου, εφόσον η ψήφος σας μου το επιτρέψει. Με έκφραση πάθους και οράματος για το φαρμακευτικό επάγγελμα αρνούμαι «τους πεφωτισμένους δικτατορίσκους της πολιτικής» που επιβάλλουν τον τρόμο της υψηλής επισφάλειας  των μαγαζιών μας, και τους λαϊκιστές κάθε μορφής, που απαξιώνουν και μετατρέπουν το συνδικαλισμό μας σε παιχνίδι για αυτούς που μπορούν να αντέξουν και μόνο.
                                                                               
                                                                                         Δημήτρης Καραγεωργίου

Υ.Γ. Το σημερινό (σ.σ. χτεσινό) κείμενο της «Αδέσμευτης  Ενωτικής Συνδικαλιστικής Παράταξης(ΑΕΣΠ)» με την οποία συνεργάζομαι μέχρι σήμερα στον ΠΦΣ δεν αποδίδει καμία εικονική πραγματικότητα του συνδικαλισμού μας. Δείχνει την πραγματικότητα για αυτούς που θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Από τις προεκλογικές μας θέσεις είναι προφανές ότι δεν ανήκουμε σε αυτούς, όλοι μας. Και όσοι ανησυχούνε ας σκεφτούν ότι πίσω μας έχουμε… το υπουργείο. Ποτέ στην ιστορία του το Υπ.Υγείας δεν είχε τόσους πολλούς φαρμακοποιούς συμβούλους εμφανείς και αφανείς και συνδικαλιστές όσο σήμερα. Δεν συνυπογράφω και δεν συμμετέχω σε ενέργειες που γίνονται ερήμην μας και στο όνομα μας. Εξακολουθώ να αγωνίζομαι για την προοπτική επιβίωσης όλων μας. 



ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ

Φ.Σ.Θ.
Δημήτρης Καραγεωργίου
Γεωργία Κώνστα
Βασιλική Μεντζέλου
Μαρία Νατσούρα
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Άννα Σιδηροπούλου


Π.Φ.Σ.

Δημήτρης Καραγεωργίου
Γεωργία Κώνστα
Μαρία Νατσούρα
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Άννα Σιδηροπούλου
Αναπληρωματικοί Π.Φ.Σ.

Όλγα Μπάκα
Βασιλική Μεντζέλου

Το πρόγραμμα:


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
1.      Η κρίση μας βρήκε με σταθερά και ασφαλή θεμέλια θεσμικού πλαισίου επειδή μαζί με το Δ. Βαγιωνά είχαμε κερδίσει πριν λίγα χρόνια όλα τα σχετικά Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ακόμα και η εξ αποστάσεως πώληση ΜΥΣΥΦΑ που ξεχείλωσε με τη σημερινή παρανόηση στα ηλεκτρονικά φαρμακεία είναι από τότε. Και το σκεπτικό που έγινε περιοριστικός νόμος στη Γαλλία αλλά όχι στην Ελλάδα, όπου περιμένουμε τη νέα δεοντολογία να μας σώσει, από τέτοιο Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι.
2.      Η κρίση έκανε εκείνο το παλιό αριστερό σύνθημα «φάρμακα φθηνά για το λαό» πραγματικότητα. Δεν έγινε αναλογικά πράξη το φθηνά για το λαό τα τρόφιμα, τα καύσιμα, το νερό και οι φόροι. Στην τριετία 2009-2012 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε 43%. Οι εταιρίες φαρμάκων επισήμως έχασαν 33% των μέχρι τότε κερδών τους, αλλά τα φαρμακεία έχασαν 65%. Θα έπρεπε αυτή η μονομέρεια να δημιουργήσει έναν θυμωμένο συνδικαλισμό.
3.      Επιπλέον, ένας ΕΟΠΥΥ που λειτουργεί τον προϋπολογισμό του με το ¼ μεταφερόμενο από το προηγούμενο έτος ήταν σίγουρο για όλη την αγορά ότι θα δημιουργούσε την τρομερή κατάσταση, κατόπιν εντολής της ένωσης τραπεζών, ότι τα φαρμακεία είναι πελάτες υψηλής επισφάλειας.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη μετά τον ΟΠΑΔ, όπου αντί να δώσει τόκους υπερημερίας ενισχύθηκε με 3.5% από όλους μας, τα πήρε πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός για λόγους άσκησης των πολιτικών του. Εμείς όμως δεν τον ταρακουνήσαμε. Όπως και στην περίπτωση του απίθανου τότε υπουργού υγείας κ. Λοβέρδου δώσαμε προτεραιότητα στη συζήτηση με απελπιστικούς κατώτερους δημόσιους υπαλλήλους. Οι κινητοποιήσεις μας έγιναν για να είμαστε χρονικά μέσα στο ¼ που καταλαβαίνουν οι υπάλληλοι και ο εκάστοτε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Είναι αυτό που βολεύει τα ελλείμματα του οργανισμού λόγω της ανεργίας και των μειωμένων εισφορών στα ασφ. Ταμεία.
4.  Αφού αφέθηκαν τα φαρμακεία να φυλλορροήσουν θα ξανασυζητήσουμε και άλλες μορφές μεταξύ μας εταιρικής συσχέτισης πλην των υπερφορολογούμενων ΟΕ στην φαρμακευτική νομοθεσία.
         Και η συσπείρωση στην ΟΣΦΕ, την ΠΑΝΣΥΦΑ, τους ΣΥΦΑ και οι ΣΥΦΑ σαν συμμέτοχοι στα φαρμακεία και σε δίκτυα υπεραξίας θα ξανασυζητηθούν κι αυτά με όσους μείνουν ανοιχτοί, αφού το 30% από εμάς είναι αιωρούμενοι, και ζούμε επειδή οι ΣΥΦΑ ή άλλοι προμηθευτές κρατάνε το χρέος μας. Και επειδή ούτε οι ΣΥΦΑ αλλάζουν αντιλήψεις.
        Θα ξανασυζητάμε όσο εσείς δεν απαιτείτε πράξεις πραγματικής προοπτικής επιβίωσης και επιχειρηματικότητας. Όσο νομίζετε ότι «κρίση είναι θα περάσει» και θα επανέλθουμε όπως ήμασταν. Δείξτε το με την ψήφο σας!
        Μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες βοηθήσαμε να σπάσει η cash απαίτηση πληρωμών των προμηθευτών. Η εξέλιξη αυτή μακάρι να μην ήρθε αργά!!
5.  Ωράριο. Όλος ο κλάδος προσανατολίστηκε στους κακούς «διευρυμένους».             Κανένας δεν είπε, ότι οι διευρυμένοι είναι νόμιμοι και άρα έπρεπε οι φύλακες του νόμου, Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, να μην ασκούν την παραμικρή επιλεκτικότητα σε βάρος τους. Αλλιώς δεν πρέπει να είναι Ν.Π.Δ.Δ. Το εξέτασε όμως με σκεπτικισμό η Task Force. Αν ο νόμος δεν είναι επαρκής και δημιουργεί ταξικότητα, αν δεν προστρέξουμε στη νομική διερεύνηση της διπλής ιδιότητας φαρμακοποιού-ιδιοκτήτη φαρμακείου και δεν ερμηνεύσαμε ανάλογα το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του ΣτΕ, τις αιτιολογήσεις της οδηγίας και του νόμου, δεν μας φταίνε οι διευρυμένοι. Ο πόλεμος μας είναι πάντα απέναντι στους βρώμικους και ανήθικους αντισυναδέλφους, που η βρωμιά τους έτσι κι αλλιώς, τους αποδίδει περισσότερα από το διευρυμένο ωράριο.
Το ωράριο-αντιπρόταση θα ξανασυζητηθεί και αυτό. Αν όμως εγώ ο συνοικιακός φαρμακοποιός μπορούσα να είμαι σε ένα επιχειρηματικό δίκτυο με έναν του κέντρου ασφαλώς θα τον ήθελα διευρυμένο.
Αν μπορούσα να είμαι σε μιας μορφής εταιρία φαρμακείων με διαφορετικές μονάδες θα τις ήθελα να λειτουργούν συνέχεια φυσικά.
Στο ωράριο βλέπουμε μόνο την ταξικότητα και όχι τη μεταξύ μας επιχειρηματικότητα και αναπτυξιακή λογική. Αυτήν που βλέπουν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Μήπως τελικά  αυτά τα συμφέροντα ευνοούνται με την επιλεκτικότητα σε βάρος των διευρυμένων συναδέλφων που έχουν το νόμο στο χέρι τους.
6.      RebateClaw-bach, νέα μείωση των τιμών γενοσήμων, ΦΥΚ, ATC4 με         εξαιρέσεις, αγωνία πώς θα ζήσουμε με κλειστό προϋπολογισμό 2 δις στην φαρμακευτική δαπάνη, έστω και με το ποσοστό κέρδους σε επιτυχημένη συνεχή παρακολούθηση, ΜΥΣΥΦΑ ή ΜΗΣΥΦΑ σε μερική επίσης επιτυχημένη πρόβα απελευθέρωσης είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές μπροστά μας. Όλα αυτά όμως, έχουν μια μοναδική βασική απαίτηση. Δεν μπορεί ο εξαιρετικά επισφαλής φαρμακοποιός(κατά τον χαρακτηρισμό των τραπεζών όλοι είμαστε τέτοιοι ) να χρηματοδοτεί το σύστημα πέραν του ορίου των 2 μηνών που θέτει ο νόμος και η οδηγία. Εκτός και αν υπάρχει ιδιώτης εταίρος μη επισφαλής που πρέπει σιωπηλά να τον ενισχύσουμε με την δική μας ανεπάρκεια και αδράνεια. (Για αυτό αυτή η ψήφος σας θέλει μεγάλη συνειδητότητα και προσοχή.)
Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης τρέχει ολοταχώς προς την κεφαλαιοποιητική του θεώρηση. Ένα τέτοιο σύστημα δέχεται ευχαρίστως προτάσεις από μεγάλους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς που διαθέτουν σοβαρά ηλεκτρονικά μέσα και όχι την παρούσα e-συνταγογράφηση με την βαριά γραφειοκρατία.
Πρόταση
Α)  Επιβίωση με και διά των ΣΥΦΑ. Είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε. Οι άλλοι προμηθευτές θα ακολουθήσουν. Κανένα δάνειο ΤΕΠΙΧ δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό όταν ζητάει το σπίτι ή το μαγαζί σου για 30.000ευρώ.
Β) Συσπείρωση σε επιχειρηματικά εταιρικά σχήματα μέσα σε θεσμικό περιβάλλον που υποστηρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου, με την ενδεχόμενη σύμπραξη ΣΥΦΑ διαφορετικού προσανατολισμού επιχειρείν.
Γ)  Ωράριο. 48 ώρες περιλαμβανομένων των ωρών υπηρεσιών, 6 ημέρες την εβδομάδα και όποιος επιθυμεί περισσότερο να προσλαμβάνει αδειούχο φαρμακοποιό.
Δ)   e-φαρμακεία. Να γίνει νόμος κριτηρίων και ελέγχου λειτουργίας τους εδώ και τώρα.
Όραμα επαγγελματικής συνέχειας 
-         Δια βίου εκπαίδευση-επαγγελματική ανάπτυξη στις καινοτομίες και στις φαρμακευτικές υπηρεσίες.
-         Επαγγελματικό Ταμείο ΠΦΣ για αξιοπρεπή συμπληρωματική σύνταξη.
-         ΠΦΣ, Αρχή πιστοποίησης ηλεκτρονικής υπογραφής και ελέγχου κριτηρίων λειτουργίας ηλεκτρονικών φαρμακείων. Ηλεκτρονική κάρτα υγείας.
-         Τομέας μελετων υγείας-Data Bank ΠΦΣ για να αποδωθεί, πέρα από το προφανές τεράστιο πολιτικό και συνδικαλιστικό όφελος, η χρηματική αξία των data που παράγονται, με κάθε σκανάρισμα, σε αυτόν που ανήκουν, το φαρμακοποιό.
-         Αποτροπή κάθε μηχανισμού τρομοκρατίας και εκβίασης.
-         Αποτροπή κάθε ιδιωτικού συμφέροντος κρυμένου πίσω από νομοθετήματα, έτοιμου να αλώσει την επαγγελματική μας ανεξαρτησία.
      Αγαπητοί συνάδελφοι
  Ο ολιγομελής συνδυασμός μας αποτελείται από εξαιρετικούς συναδέλφους πολύ υψηλού επιπέδου παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης. Μαζί μας είναι και μέλη της ομάδας νέων συναδέλφων που είναι ανά την Ελλάδα η αφρόκρεμα του κλάδου μας και είναι η πραγματικά ελπιδοφόρα διάδοχη κατάσταση. Συνδυάζεται με τους έμπειρους-μεγαλύτερους.
  Η διαχειριστική γραφειοκρατική αντίληψη χειρισμού των επαγγελματικών μας θεμάτων, η δημιουργία κλίματος ότι όλα θα περάσουν σύντομα, η μη υλοποίηση του οραματός μας και της πρότασης επιβίωσης χαμένη στην επανεξέταση και ξανασυζήτηση, μόνο και μόνο για να έχουμε να λέμε και στις επόμενες εκλόγές, ενώ γύρω μας ο παλιός κόσμος και ο παλιός εαυτός μας καταρρέει, μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.
  Η ψήφος σας θα είναι για εμάς τιμή στο έργο και στις πεποιθήσεις μας που πιστεύουμε ότι δίνουν πραγματικό προχώρημα στο επάγγελμα μας.
  Η ψήφος σας είναι συνώνυμη με την ένταση του αγώνα για επιβίωση και συνέχιση της επαγγελματικής ζωής όλων μας,  προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της νέας εποχής.