Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τιμές φαρμάκων: Δημόσια διαβούλευση πριν την έκδοση δελτίου τιμών

Και τρίτη αλλαγή στην αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση των φαρμάκων, επιφύλαξε το υπουργείο Υγείας.
Η νέα απόφαση με ημερομηνία 21.1.2014, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η κοστολόγηση των φαρμάκων από τον ΕΟΦ.





Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Λιντζέρης, προχώρησε σε ανάρτηση της πρότασης του ΕΟΦ για τις νέες τιμές των φαρμάκων, δίνοντας διορία τριών ημερών στις φαρμακευτικές για την υποβολή ενστάσεων, πριν υπογραφεί το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Επιπλέον, θέτοντας σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού για την αυτόματη κοστολόγηση των φαρμάκων, το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ επισημαίνει ότι με την ηλεκτρονική υποβολή των ενστάσεων, θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και θα συμπεριληφθούν στο τελικό Δελτίο Τιμών, χωρίς να χρειάζεται νέα υποβολή ενστάσεων από τις φαρμακευτικές.

Με αφορμή τη νέα αλλαγή της αγορανομικής, ο κ. Λιντζέρης δήλωσε τα εξής:

‘Με τη χθεσινή δημοσίευση της αγορανομικής διάταξης, ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο - απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατιμολόγηση που θα ακολουθήσει- ένα έργο σημαντικό για την εθνική οικονομία, αλλά και για την αξιοπιστία των φορέων του Δημοσίου.

Σήμερα, ο ΕΟΦ προχωρά στην ανάρτηση του συνολικού καταλόγου των υπό ανατιμολόγηση φαρμάκων. Ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη και δυσκολότερη φάση για τον ΕΟΦ και ακολουθεί η υπό το νόμο προβλεπόμενη τριήμερη ανοιχτή διαβούλευση με τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), για τις τελικές προτεινόμενες τιμές.

Για πρώτη φορά έγινε ενδελεχής αξιολόγηση της βάσης δεδομένων του ΕΟΦ και σε ανοιχτή διαβούλευση με τους ΚΑΚ καταρτίστηκε ο συνολικός κατάλογος των προϊόντων που παρουσιάζουν πωλήσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Ακόμη έγινε αναλυτική ανά προϊόν επεξεργασία και ταξινόμηση 8.786 προϊόντων, σύμφωνα με τη νομική τους βάση, αλλά και τους κανόνες τιμολόγησης που προβλέπονται από το νόμο. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα του Θετικού Καταλόγου, καθώς και ο τρόπος διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτουν από τις άδειες κυκλοφορίας αυτών.

Οφείλω σήμερα να εκφράσω τη δημόσια αναγνώριση και έπαινο στις υπηρεσίες του ΕΟΦ και ιδιαίτερα στο τμήμα Τιμολόγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης. Τα στελέχη του ΕΟΦ με ευσυνειδησία, επάρκεια και συνέπεια έπραξαν το βέλτιστο δυνατό σύμφωνα με τις υπάρχουσες υποδομές.
Η προσπάθεια για διαφάνεια, αξιοπιστία και φερεγγυότητα, όπως είχα δεσμευτεί από την ανάληψη των καθηκόντων μου, συνεχίζεται’.

Α.ΠΑΠ.
www.iatronet.gr